Yleisurheilun SM-viestit 29 vuoden tauon jälkeen Oulussa – kisakarnevaali huipentaa yu-kesän

SM-viestiviikonloppu on yleisurheiluväen kotimaisen kilpailukauden yhteinen huipennus, joka tänä vuonna järjestetään Oulussa Raatin stadionilla 11. –12. syyskuuta. Tänä vuonna Pyrinnöllä onkin tapahtumien osalta tiivis syyskesä yleisurheilun osalta, sillä Valkean Kaupungin Kisat ovat kalenterissa 22. elokuuta.

SM-viestihuumaa on koettu Raatissa edellisen kerran 1992 ja sitä ennen 1976 ja 1949.

–  Viestit ovat yksi tärkeä lenkki kisajatkumossa, jotka alkoivat 14–15-vuotiaiden SM-kisoista jatkuen nuorten SM-otteluilla ja Kalevan Kisoilla. Samoin Valkean Kaupungin kisoista on muodostunut jo vuotuinen perinne.  Kisakoneistoa pidetään näin vireessä kohti uusia haasteita, tapahtuman järjestävän Oulun Pyrinnön puheenjohtaja Jukka Sihvonen sanoo.

– Urheilullisesti kisat ovat hyvä ponnahduslauta monelle urheilijalle kohti henkilökohtaistakin menestystä. Viestit ovat hieno tapahtuma, joka tuo maan kärkiurheilijoita Ouluun ja piristää
alkusyksyn “tarjontaa” kaupungissa, jos korona vain suo, Sihvonen sanoo.

Tapahtuma kokoaa yhteen huippu-urheilijat ja eri sarjojen nuoret yhteen ja nostattaa seurahenkeä. Pyrinnöllä on kotikisoihin useita iskukykyisiä joukkueita. Mielenkiintoa on varmasti ainakin miesten pikaviestissä, jossa viime vuonna tuli hopeaa.

– Viime syksyn pikaviestijoukkueen jäsenet ovat kaikki hyvässä ellei erinomaisessa kunnossa. Kisat ovat Oulussa, ja se tuo pikaviestiin varmasti uudenlaista panosta ja helpotusta, koska kisat ovat kotikaupungin tutulla stadionilla. Valmentajankin kannalta on hyvä asia, että vaihtoja voidaan harjoitella samalla radalla ja samalla pinnalla kuin itse kisassa. Myös Raatin stadionin olosuhteet ovat hyvin tiedossa vuosien kokemuksella, Purola sanoo.

SM-hopeamitalijoukkueeseen kuuluneet Eeli ja Samuel Purola odottavat innolla päästessään viestimitalitaistoon kotistadionille.

– Mukavaa kilpailla välillä joukkueena. Se tuo vaihtelua yksin kilpailemiseen, sanoo Eeli.

– Joukkueena hyvässä seurassa on mukava lyödä kausi pakettiin, sanoo Samuel.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä on myös iloinen siitä, että Oulu saa isännöidä jälleen yhden SM-tapahtuman.

– Kaupungin näkökulmasta on erittäin mukava, kun täällä järjestään iso yleisurheilukilpailu. Kilpailu tuo oman lisänsä mittavaan tapatumakesään, sikäli kun korona tämän mahdollistaa.

Järjestelytoimikunnan näkökulmasta valmistelut ovat edenneet suunnitelmallisesti. Kaikkien työryhmien työt ovat käynnistyneet hyvin vastuuhenkilöiden johdolla, Penttilä kertoo.

– Iso yleisurheilukilpailu tarkoittaa myös mittavaa vapaaehtoisten panosta kisojen onnistumiselle.

Toivottavasti pystymme järjestämään kisat, johon myös yleisö pääsee paikalle. Uskon, että yleisö löytää kisakatsomon suurin joukoin, nyt kun olemme joutuneet seuraamaan erilaisia urheilutapahtumia pelkästään kotisohvalta, Penttilä sanoo.