Nuori urheilija ja lepo

4.7.2017

Niin nuorella, kuin vanhemmallakin urheilijalla elämänrytmi muodostuu kolmen elementin kombinaatiosta, jotka ovat harjoittelu, oikea ravinto ja riittävä lepo. Levon merkitystä urheilussa ei voi liioitella…etenkään nuoren urheilijan kohdalla.

Levossa tapahtuu paljon merkittäviä asioita urheilijan kehittymisen kannalta. Normaaleina viikoittaisen harjoittelun välisinä lepopäivinä harjoitusten kohteena olleet ominaisuudet kehittyvät. Kehittävät ominaisuudet ovat sekä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Fyysisessä harjoituksessa elimistön tasapainoa järkytetään ja harjoitteiden suorittaminen vaatii keskittymistä. Ilman lepoa harjoitusten välissä kumpikaan ominaisuudista ei pääse kehittymään täydellä potentiaalilla.

Normaalien lepopäivien lisäksi viikoittaisessa harjoittelussa nuorien urheilijoiden olisi hyvä pitää pitempi tauko, jonka aikana ei tarvitsisi edes (tässä tapauksessa) vilkaista painitossuja. Nuori urheilija tarvitsee urheilun lisäksi muitakin virikkeitä, joilla ylläpidetään henkistä tasapainoa oman urheiluharrastuksen ja muiden aktiviteettien välillä. Nuori urheilija usein myös kasvaa huomattavia määriä esimerkiksi kesän aikana, jolloin painissa yleensä pidämme tauon. Pitemmän tauon jälkeen on mukava päästä puhtia täynnä takaisin painimatolle kehittymään.

Painin kesätauko terveisin Janne Karjalainen